Banner-Nutritional and Food Composition
Biotechnology Group (BT), Biological Reference Laboratory Center (BRLC)

Fig 1. Gamma-Oryzanol: A Key Bioactive Compound in Rice. http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_205_p26-27.pdf

Fig 2. Functional Foods: Value-Added Agricultural Products Based on the Philosophy of Sufficiency Economy http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_203_p13-15.pdf

Fig 3. ความร่วมมือกับหน่วยงานภาครัฐในการพัฒนาศักยภาพห้องปฏิบัติการทดสอบคุณภาพน้ำตาลทรายสู่มาตรฐานสากล. ผลงานเด่นกรมวิทยาศาสตร์บริการ กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม https://www.dss.go.th/index.php/dssnews/3001-182-2567
✨ 1. Significant Products:
- Coffee products
- Fat and oil products
- Sugar products
- Cereal products
- Functional food and high-value-added food products
- Supplement food products
🏢 2. Responsibilities of Group:
- Conducting research and develop nutritional testing methods using advanced and highly accurate techniques for serving as reference standards and support the country’s biotechnology industry.
- Preparing, indicating nutritional reference material values in order to support testing, and quality control for both the governments and industry sector laboratories.
- Testing the properties of goods and nutritional products by acting as a reference laboratory in national recognized to ensure compliance according to legal and regulatory standards.
- Conducting, maintaining the ISO/IEC 17025 laboratory quality systems, and performing activities under laboratory safety standards and others relevant quality standards.
- Knowledge transferring to both the governments and industries’ employees in order to enhance the testing and quality control performance.
- Collaborative networks for academic, research & development, and transferring innovation and technology to domestically and internationally relevant commercial organizations.
- Collaborating work to domestic and international organizations who established the regulations and products standards.
- Supporting research, developing the scientific and technology standards including promote the network laboratories capability for enhancing the country competitiveness in global.
- Coopered working or supporting others relevant organizations or working as assigned by supervisors.
🎯 3. Scope of Research Field:
The research scope of this group encompasses both fundamental and applied sciences related to food, nutrition, and biotechnology. The scope can be analyzed according to the group’s responsibilities as follows:
- To focus on the development of analytical techniques and methods for analyzing food composition and food qualities using modern technology.
- To study the identification and quantification of bioactive compounds, such as polyphenols, amino acids, peptides, and phytochemicals, containing in functional foods, medical foods, dietary supplements, and innovative food products.
- To develop and applying the scientific methods for proving the authenticity and traceability of foods and high-value raw materials, including the use of advanced analytical techniques to investigate adulteration and verify original source or purity.
- To aim to develop and confirm the validity of nutrition labeling systems, such as Nutrition Facts and Guideline Daily Amount (GDA), in accordance to both national and international regulations.
- To analyze and assess of industrial food products qualities, such as oil and fat, coffee, sugar, and seasonings.
🧪 4. Related Testing/Calibration:
- To analyze nutritional values and food composition (macro/micronutrients, caloric content, and composition profiles).
- To investigate bioactive compounds in functional foods, medical foods, dietary supplements, and novel foods (antioxidants, peptides, phytochemicals, etc., in specialty food groups).
- To investigate the high-value foods authenticity and premium food ingredients (verify original source, purity, and adulteration in products like vegetable oil, bird nest, ginseng).
- To establish the nutrition labeling (Nutrition Facts), and Guideline Daily Amounts (GDA) labeling in compliance to regulatory requirements (FDA/Codex standards for consumer information).
- To analyze industrial food products such as oil and fat, coffee, sugar, and seasonings.
- To analyze physical properties of food products.
🥼 5. Testing Services:
🔬 6. Key Scientific Instruments/Techniques:
🏆 7. Outstanding Achievements/Awards and Honors:
–
📄 8. Reference publications/Journal:
นิภาพร ชนะคช. แกมมาออริซานอล สาระสำคัญในข้าว. วารสารกรมวิทยาศาสตร์บริการ. ฉบับที่ 205. 2560. http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_205_p26-27.pdf

มโนวิช เรืองดิษฐ์. Functional food อาหารเพิ่มมูลค่าผลผลิตตามแนวคิดปรัชญาเศรษฐกิจพอเพียง. วารสารกรมวิทยาศาสตร์บริการ. ปีที่ 65, ฉบับที่ 203. 2560 http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_203_p13-15.pdf

มโนวิช เรืองดิษฐ์, นิภาพร ชนะคช, วริญกาญจน์ ธรตีกรธวัฒน์. การหาปริมาณสารไนไตรท์ในรังนกโดยเทคนิคไฮเพอร์ฟอร์แมนส์ลิควิดโครมาโทรกราฟี. Bulletin of Applied Sciences. ปีที่ 7, ฉบับที่ 7. 2561. http://lib3.dss.go.th/fulltext/bulletin_science/BAS_8_2561_10.pdf

จิราภรณ์ บุราคร, ปรานต์ ปิ่นทอง, มโนวิช เรืองดิษฐ์, ภาณุวัฒน์ แดงสูงเนิน. ผลิตภัณฑ์อกไก่อบกรอบอาหารโปรตีนไขมันต่ำพร้อมบริโภค. วารสารกรมวิทยาศาสตร์บริการ. ปีที่ 68, ฉบับที่ 211. 2562. http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2562_68_211_P24-25.pdf

นฤรัชน์ ชัยแจ้ง, อังคณา ขจรวงศ์วัฒนา. NQI กับการพัฒนาที่ยั่งยืน. วารสารกรมวิทยาศาสตร์บริการ. ฉบับที่ 214. 2563. http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_205_p26-27.pdf

☎️ 9. Contact Persons:

Mr. Manowich Ruengdit
Position : Head of Biotechnology Group Group (Scientist, Senior Professional Level)
Email : manowich@dss.go.th
Telephone : 02 201 7203

Mrs. Wipawan Srimus
Position : Scientist, Senior Professional
Email : wipawan@dss.go.th
Telephone : 02 201 7208

Ms. Kalyalak Phuruen
Position : Scientist, Professional Level
Email : kalyalak@dss.go.th
Telephone : 02 201 7208

