Banner-Nutritional and Food Composition

Banner-Nutritional and Food Composition

1. Banner 1 BT-BRLC
2. Banner 1 BT-BRLC
3. Banner 1 BT-BRLC
4. Banner 1 BT-BRLC
previous arrow
next arrow

Fig 1. Gamma-Oryzanol: A Key Bioactive Compound in Rice. http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_205_p26-27.pdf

Fig 2. Functional Foods: Value-Added Agricultural Products Based on the Philosophy of Sufficiency Economy http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_203_p13-15.pdf

Fig 3. ความร่วมมือกับหน่วยงานภาครัฐในการพัฒนาศักยภาพห้องปฏิบัติการทดสอบคุณภาพน้ำตาลทรายสู่มาตรฐานสากล. ผลงานเด่นกรมวิทยาศาสตร์บริการ กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม https://www.dss.go.th/index.php/dssnews/3001-182-2567

  • Coffee products
  • Fat and oil products
  • Sugar products
  • Cereal products
  • Functional food and high-value-added food products
  • Supplement food products

  1. Conducting research and develop nutritional testing methods using advanced and highly accurate techniques for serving as reference standards and support the country’s biotechnology industry.
  2. Preparing, indicating nutritional reference material values in order to support testing, and quality control for both the governments and industry sector laboratories.
  3. Testing the properties of goods and nutritional products by acting as a reference laboratory in national recognized to ensure compliance according to legal and regulatory standards.
  4. Conducting, maintaining the ISO/IEC 17025 laboratory quality systems, and performing activities under laboratory safety standards and others relevant quality standards.
  5. Knowledge transferring to both the governments and industries’ employees in order to enhance the testing and quality control performance.
  6. Collaborative networks for academic, research & development, and transferring innovation and technology to domestically and internationally relevant commercial organizations.
  7. Collaborating work to domestic and international organizations who established the regulations and products standards.
  8. Supporting research, developing the scientific and technology standards including promote the network laboratories capability for enhancing the country competitiveness in global.
  9. Coopered working or supporting others relevant organizations or working as assigned by supervisors.

The research scope of this group encompasses both fundamental and applied sciences related to food, nutrition, and biotechnology. The scope can be analyzed according to the group’s responsibilities as follows:

  1. To focus on the development of analytical techniques and methods for analyzing food composition and food qualities using modern technology.
  2. To study the identification and quantification of bioactive compounds, such as polyphenols, amino acids, peptides, and phytochemicals, containing in functional foods, medical foods, dietary supplements, and innovative food products.
  3. To develop and applying the scientific methods for proving the authenticity and traceability of foods and high-value raw materials, including the use of advanced analytical techniques to investigate adulteration and verify original source or purity.
  4. To aim to develop and confirm the validity of nutrition labeling systems, such as Nutrition Facts and Guideline Daily Amount (GDA), in accordance to both national and international regulations.
  5. To analyze and assess of industrial food products qualities, such as oil and fat, coffee, sugar, and seasonings.

  1. To analyze nutritional values and food composition (macro/micronutrients, caloric content, and composition profiles).
  2. To investigate bioactive compounds in functional foods, medical foods, dietary supplements, and novel foods (antioxidants, peptides, phytochemicals, etc., in specialty food groups).
  3. To investigate the high-value foods authenticity and premium food ingredients (verify original source, purity, and adulteration in products like vegetable oil, bird nest, ginseng).
  4. To establish the nutrition labeling (Nutrition Facts), and Guideline Daily Amounts (GDA) labeling in compliance to regulatory requirements (FDA/Codex standards for consumer information).
  5. To analyze industrial food products such as oil and fat, coffee, sugar, and seasonings.
  6. To analyze physical properties of food products.




นิภาพร ชนะคช. แกมมาออริซานอล สาระสำคัญในข้าว. วารสารกรมวิทยาศาสตร์บริการ. ฉบับที่ 205. 2560. http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_205_p26-27.pdf

มโนวิช เรืองดิษฐ์. Functional food อาหารเพิ่มมูลค่าผลผลิตตามแนวคิดปรัชญาเศรษฐกิจพอเพียง. วารสารกรมวิทยาศาสตร์บริการ. ปีที่ 65, ฉบับที่ 203. 2560 http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_203_p13-15.pdf

มโนวิช เรืองดิษฐ์, นิภาพร ชนะคช, วริญกาญจน์ ธรตีกรธวัฒน์. การหาปริมาณสารไนไตรท์ในรังนกโดยเทคนิคไฮเพอร์ฟอร์แมนส์ลิควิดโครมาโทรกราฟี. Bulletin of Applied Sciences. ปีที่ 7, ฉบับที่ 7. 2561. http://lib3.dss.go.th/fulltext/bulletin_science/BAS_8_2561_10.pdf

จิราภรณ์ บุราคร, ปรานต์ ปิ่นทอง, มโนวิช เรืองดิษฐ์, ภาณุวัฒน์ แดงสูงเนิน. ผลิตภัณฑ์อกไก่อบกรอบอาหารโปรตีนไขมันต่ำพร้อมบริโภค. วารสารกรมวิทยาศาสตร์บริการ. ปีที่ 68, ฉบับที่ 211. 2562. http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2562_68_211_P24-25.pdf

นฤรัชน์ ชัยแจ้ง, อังคณา ขจรวงศ์วัฒนา. NQI กับการพัฒนาที่ยั่งยืน. วารสารกรมวิทยาศาสตร์บริการ. ฉบับที่ 214. 2563. http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2560_65_205_p26-27.pdf

http://lib3.dss.go.th/fulltext/dss_j/2563_69_214_p22-23.pdf


Mr. Manowich Ruengdit
Position : Head of Biotechnology Group Group (Scientist, Senior Professional Level)
Email : manowich@dss.go.th
Telephone : 02 201 7203

Mrs. Wipawan Srimus
Position : Scientist, Senior Professional
Email : wipawan@dss.go.th
Telephone : 02 201 7208

Ms. Kalyalak Phuruen
Position : Scientist, Professional Level
Email : kalyalak@dss.go.th
Telephone : 02 201 7208

Review Your Cart
0
Add Coupon Code
Subtotal

 
Scroll to Top